Designproces: alles over de create fase
In dit artikel
Ons designproces bestaat uit de 4 fases: strategy, understand, explore en create. In dit artikel leggen we alles uit over de create fase. Wat is het doel van deze fase en welke tools en methodes gebruiken we?
Wat is het designproces?
Voor ons is elke klantvraag en elk project uniek. Dit zorgt ervoor dat we geen kant-en-klare oplossingen op de plank hebben liggen, maar bij elke uitdaging maatwerk leveren. Wel hebben we een basis waarop we altijd kunnen vertrouwen: ons designproces. Dit proces helpt ons bij iedere uitdaging en bestaat uit vier fases: strategy, understand, explore en create. De tools en methodes die we gebruiken verschillen per fase. Hieronder vertel ik je graag meer over de create fase.
Wat is het doel van de create fase?
De create fase is de laatste fase in ons designproces. We hebben inmiddels een aantal weken intensief samengewerkt en nu is het tijd voor de oplevering van de designs. Een spannend moment! In deze fase leveren we de gevalideerde ontwerpen op aan jou als klant en aan het development team. We onderwerpen de designs aan de laatste strenge checks en zorgen dat ze ‘pixel perfect’ zijn uitgewerkt. Hierna zijn ze klaar om gebouwd te worden door één van onze development partners of jouw eigen development team.
Wij leveren LEGO stenen op
Figuurlijk gezien dan. Wat ik hiermee bedoel is dat wij het ontwerp van een oplossing opdelen in kleine bouwblokken. Component based design wordt dit genoemd. Een website bestaat niet alleen uit een verzameling van pagina's, maar uit elementen en componenten die samen het geheel vormen. Je kunt dit vergelijken met LEGO: wij ontwerpen de LEGO stenen waarmee de pagina's gebouwd kunnen worden. Willen we uiteindelijk toch iets aanpassen in het ontwerp? Piece of cake, met dezelfde LEGO stenen bouwen we makkelijk iets anders. Component based design zorgt voor consistentie en efficiëntie in zowel het design- als het development proces.
Welke activiteiten ondernemen we in de create fase?
Design system
Alle bouwstenen die we tijdens het project hebben gecreëerd, gieten we in een gestructureerd design system. Daarin vind je de fundamenten, elementen en componenten van het design terug met een beschrijving van de werking. Zo beschrijven we bijvoorbeeld de interacties van elementen. Denk hierbij aan de subtiele - of minder subtiele - verandering van een button wanneer je eroverheen beweegt met de muis.
Front-end code
Uiteindelijk komen de designs echt tot leven tijdens front-end development. We zorgen dan ook dat de front-end code voor alle componenten en elementen wordt aangeleverd, zodat het ontwikkelteam direct aan de slag kan.
Ondersteuning development
Dat alle designs af zijn, betekent niet dat ons werk erop zit. We blijven namelijk tijdens de bouw van de digitale oplossing graag aangehaakt om vragen over het design te beantwoorden en waar nodig extra designs aan te leveren. We zijn gewend om mee te draaien binnen sprints van ontwikkelteams en haken aan bij dagelijkse stand-ups om ervoor te zorgen dat we gezamenlijk de snelheid kunnen vasthouden.
Hoe nu verder?
We hebben samen het volledige designproces doorlopen. Jouw product wordt gebouwd of is zelfs al gelanceerd. Hoe nu verder? Goede vraag! Wat ons betreft is een digitaal product nooit af. Vaak is het zelfs zo dat we gedurende het proces alweer nieuwe ideeën hebben opgedaan voor de toekomst. Daarnaast kunnen we het gebruik van de gelanceerde oplossing monitoren om nieuwe kansen te onderzoeken. Zo kunnen we stap voor stap het product nog beter te maken.
Je hebt in de artikelenreeks over ons designproces precies kunnen lezen welke stappen we doorlopen en welke tools we gebruiken wanneer we samen werken aan een digitale oplossing voor jouw organisatie. Het zijn best wat stappen, maar op deze manier zorgen we er samen voor dat we een oplossing creëren waar jouw organisatie volledig achterstaat en waar eindgebruikers dolblij van worden.
Aan de slag!
Ben je benieuwd hoe wij jouw organisatie kunnen helpen? Of heb je vragen over dit artikel? Plan hieronder een kennismaking in en we denken graag met je mee!