Geschreven door
Profielfoto Joey
Joey Verwey
Profielfoto Joey
Geschreven door
Joey Verwey
Leestijd
3 minuten
Sfeerbeeld van werkende mensen op kantoor

In dit artikel

Met de komst van de AVG-wetgeving in 2016 hebben wij ons ontwerpproces aangescherpt en een belangrijk onderdeel toegevoegd: Privacy by design. Dit zorgt ervoor dat wij vanaf de start van een digitaal project rekening houden met de privacy van eindgebruikers. In dit artikel leggen we kort uit wat Privacy by Design precies inhoudt en hoe we dit in de praktijk toepassen.

Algemene verordening persoonsgegevens

Privacy by design is onderdeel van de Algemene verordening persoonsgegevens (AVG) die op 25 mei 2018 van kracht is gegaan. Deze verordening stelt dat in de gehele Europese Unie dezelfde privacywetgeving geldt. Kort gezegd geeft de AVG alle bedrijven en organisaties die persoonsgegevens verwerken richtlijnen voor de manier waarop deze gegevens verzameld en verwerkt mogen worden. Je kunt je vast voorstellen dat de invoering van de AVG landelijk gepaard ging met de nodige paniekaanvallen, het hals over kop aannemen van privacy officers en snelle procesoptimalisaties.

Hoe passen wij dit toe in ons ontwerpproces?

Het onderdeel Privacy by Design betekent letterlijk privacy door ontwerp. Dit begint al aan de tekentafel! Tijdens de (door)ontwikkeling van digitale producten moet al in de beginfase – wanneer er nagedacht wordt over het ontwerp - rekening worden gehouden met de privacy van de eindgebruikers. Wij passen in een vroeg stadium van digitale projecten de privacyregels toe door rekening te houden met onderstaande punten.

Anonimiseren

De meest veilige vorm is het anonimiseren van data. Hierbij worden verzamelde gegevens zo bewerkt dat het niet meer te herleiden is naar een persoon en daardoor ook niet meer wordt gezien als persoonsgegevens door de Autoriteit Persoonsgegevens. Dit wordt vaak toegepast als je data alleen nodig hebt voor bijvoorbeeld analytische statistische doeleinden, maar het herleiden naar een persoon niet noodzakelijk is.

Data-minimalisatie

We houden constant een overzicht bij met welke persoonsgegevens daadwerkelijk worden gevraagd en maken altijd de overweging of die informatie ook daadwerkelijk nodig is. Bij het aanmeldformulier voor een nieuwsbrief heb je bijvoorbeeld voldoende aan het e-mailadres. Mocht je toch meerdere gegevens nodig hebben voor marketingdoeleinden, zoals geboortedatum of geslacht, dan mogen deze velden niet verplicht zijn. We leggen in het ontwerpproces vast welke persoonsgegevens noodzakelijk zijn en voor welk doeleinde deze gebruikt worden.

Transparantie voor eindgebruikers

In de nieuwe wetgeving staat “persoonsgegevens moeten worden verwerkt op een wijze die ten aanzien van de betrokkene rechtmatig, behoorlijk en transparant is”. Dit betekent dat het voor de eindgebruikers duidelijk moet zijn welke persoonsgegevens worden verzameld en waar deze worden verwerkt. Wij zorgen in onze ontwerpen dat deze informatie op een toegankelijke en duidelijke manier wordt gecommuniceerd met de eindgebruikers. Dit kan bijvoorbeeld door het opstellen van een Privacy Policy. Wanneer je op de juiste plekken doorverwijst naar deze policy zorgt dat voor duidelijkheid bij de eindgebruiker. Een mooi voorbeeld is de Privacy Policy van TransIP.

Privacy by default

Bovenstaande punten zijn vooral gericht op het ontwikkelen van (nieuwe) producten en diensten. Privacy by default gaat juist over de standaard privacy instellingen waar een eindgebruiker ook invloed op kan hebben. Als je bijvoorbeeld in jouw digitale product te maken hebt met profielen van mensen, dan moet een gebruiker zelf kunnen aangeven welke persoonsgegevens er openbaar gedeeld mogen worden en zijn de standaard (default) instellingen zo privacyvriendelijk als mogelijk.

Profielfoto Joey
Vergelijkbare artikelen
 
 
Developer schrijft gebruiksvriendelijke code
Profielfoto Kelly Kelly Kroesen
Tools & methodes

Tips om de digitale toegankelijkheid te verbeteren

In dit artikel vind je handige tools die je helpen om de digitale toegankelijkheid va...

Designer maakt wireframes op papier
Profielfoto Kelly Kelly Kroesen
UX design

Wat is Adaptive design?

Rekening houden met de context waarin gebruikers jouw digitale product gebruiken.

Designer schetst een user flow
Profielfoto Maike Maike Bekkernens
Tools & methodes

Zet je gebruiker centraal met user flows voor jouw app of website

De user flow template helpt je om de paden die gebruikers bewandelen bij het gebruik...

Kind gebruikt een tablet
Profielfoto Joey Joey Verwey
UX research

Apps ontwerpen voor leerlingen op het basisonderwijs

Wat komt er allemaal kijken bij het ontwerpen van apps voor kinderen?

Mobiele mock-up Stappy applicatie
Profielfoto Jasper Jasper Griepsma
Development

Web, native, hybrid en progressive apps: wat zijn de verschillen?

Je kan het zo gek niet bedenken of er is wel een app voor gemaakt, maar wat is nou he...

Close-up van schetsen op papier
Profielfoto Joey Joey Verwey
UX design

Stakeholders en eindgebruikers betrekken met wireframes

Een belangrijk onderdeel in het ontwerpproces van digitale projecten is het maken van...

Mock-up van een core model canvas
Profielfoto Maike Maike Bekkernens
Tools & methodes

Core Model Canvas: in 8 stappen naar de kern van je content

Het Core Model Canvas template helpt je eenvoudig te ontdekken welke content niet mag...

Mock-up van een Service Blueprint
Profielfoto Joey Joey Verwey
Tools & methodes

Ontdek kansen in je dienstverlening met een Service Blueprint

Een Service Blueprint is een canvas met daarop een visueel verloop van jouw dienstver...

Studenten werken aan designopdracht
Profielfoto Joey Joey Verwey
UX design

Assessment Week Grafisch Lyceum Utrecht

Studenten van het Grafisch Lyceum gingen aan de slag met een uitdaging voor PostNL.